Stres

Ponekad ćete se u pokušaju kontroliranja MS-a osjećati bespomoćno i pod stresom, čime se povećava rizik za pogoršanjem bolesti, ali postoje tehnike kojima možete ovladati svakodnevne izazove s MS-om. 

Ovih 10 savjeta može Vam pomoći razviti vještine za smanjenje utjecaja stresa:

Budite spremni: Strategije suočavanja s bolešću mogu Vam pomoći da sampouzdano poduzmete mjere za prevenciju i smanjite negativan utjecaj stresa.

Razumijevanje svojeg stanja: Što bolje poznajete svoje stanje i okolnosti koje ga poboljšavaju ili pogoršavaju, imat ćete veći osjećaj kontrole.

Izbjegavanje stresnih situacija: Prepoznavanje uzroka stresa je veliki prvi korak u njegovom izbjegavanju kada god je to moguće. To bi moglo značiti promjene u nekim dijelovima Vašeg života, ali dugoročno Vam može donijeti dobrobiti.

Vodite zabilješke: Dnevik praćenja simptoma može Vam pomoći otkriti okidače koji povećavaju stres ili pogoršavaju Vaš MS te Vam time pomoći u boljoj pripremi i upravljanju Vašim svakodnevnim životom.

Naučite tehnike opuštanja: Vježbe dubokog disanja, postupno opuštanje mišića, joga, kreativna vizualizacija, meditacija i vježbe istezanja možete uklopiti u svakodnevnu rutinu te time smanjiti stres i tjeskobu.

Planirajte unaprijed: Organiziranje dana i tjedna unaprijed daje Vam osjećaj bolje kontrole. Pet minuta na kraju dana za planiranje sljedećeg dana može Vam donijeti smirenje te jasnoću i sigurnost da nećete nešto zaboraviti.

Neka Vaše okruženje bude pozitivno: Aktivnosti u kojima uživate i okruženje s pozitivnim ljudima koji razumiju izazove MS-a mogu Vam pomoći da se osjećate sretno i podržano.

Pazite na sebe: Zdrava prehrana, redovito vježbanje i dosljedna kvalitetna tjelovježba pomoći će Vam da održite što više energije u tijelu i umu te ćete se osjećati puno bolje.

Razgovarajte s obitelji i prijateljima: Ako su Vaši bližnji svjesni potencijalnih znakova stresa, lakše će Vam moći pružiti potporu za vrijeme stresnih razdoblja te ćete moći zajednički planirati kako ih smanjiti ili čak i izbjeći.

Pridružite se nekoj skupini: Dokazano je da grupne aktivnosti mogu povećati dobrobit te Vam pomoći preusmjeriti misli. Ne moraju biti povezane s MS-om. Budite kreativni!