Zašto osoba oboli od multiple skleroze?

Točan uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat. Ubrajamo je među autoimune bolesti, tj. bolesti kod kojih dolazi do neprimjerene reakcije imunosnog sustava na određene sastavnice vlastita tijela. Na pojavu MS-a utječu: 

  • imunološki faktori,
  • genski faktori (obiteljska anamneza),
  • okolišni faktori,
  • infekcije (osobito virusne).
Genetski čimbenici (obiteljska anamneza)

Iako multipla skleroza nije genska bolest, postoje brojni geni (njih više od 200) koji kod nekih osoba povećavaju rizik od razvoja MS-a. Rizik od razvoja MS-a u općoj populaciji iznosi približno 0,1%. Među osobama koje u obitelji imaju najmanje jednog bliskog krvnog srodnika s MS-om (roditelja, brata ili sestru, dijete) taj je rizik nešto veći (1 - 2%), ali nije ni približno visok kao rizik kod jednojajčanih blizanaca, kod kojih on iznosi 25%.  

Photo,

Okolišni faktori

Iako točan uzrok MS-a još nije poznat i smatra se da u njegovu razvoju sudjeluje složen skup različitih faktora, sve je više saznanja o utjecaju okoliša na razvoj te bolesti.

Geografski faktori

Učestalost MS-a ovisi o geografskoj lokaciji. Među područja s visokom učestalošću MS-a ubrajaju se Europa, Kanada, sjeverni dio SAD-a, Novi Zeland i jugoistočni dio Australije. Geografske razlike u učestalosti MS-a nekad su se objašnjavale rasom, jer se MS češće javlja među bijelcima, dok je rizik najmanji među osobama azijskog, afroameričkog i latinoameričkog porijekla. Međutim, činjenica da se u posljednjih nekoliko desetljeća MS češće javlja i u afroameričkoj populaciji u SAD-u dovodi rasnu teoriju u pitanje. 

Poznato je i da se učestalost MS-a povećava s udaljenošću od ekvatora, što stručnjaci povezuju s izloženošću suncu (i posljedičnim stvaranjem vitamina D). Ispitivanja također pokazuju da se osobama rođenima na području s visokom pojavnošću MS-a u slučaju selidbe na područje s manjom pojavnošću te bolesti prije 15. godine života rizik od pojave MS-a smanjuje na razinu tipičnu za novo prebivalište, što ukazuje na činjenicu da u razvoju MS-a ulogu igraju određeni faktori s kojima se susrećemo prije puberteta.

Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u imunosnom odgovoru, a sve više znamo i o njegovoj ulozi u razvoju MS-a. Stručnjaci objašnjavaju vezu između MS-a i udaljenosti od ekvatora izloženošću suncu i razinom vitamina D. Naime, brojna su ispitivanja pokazala obrnutu vezu između izloženosti suncu i razine vitamina D te učestalosti MS-a. Osobe koje žive bliže ekvatoru tijekom cijele su godine ravnomjernije izložene dostatnim količinama sunčeve svjetlosti, što omogućuje proizvodnju vitamina D u tijelu. Zbog toga imaju veće zalihe prirodnog vitamina D, koji pomaže imunosnom sustavu i vjerojatno štiti od nastanka autoimunih bolesti kao što je MS.  

Pretilost

Brojna ispitivanja pokazuju da prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djetinjstvu i mladosti povećavaju rizik od MS-a. Poznato je i da pretilost kod već dijagnosticiranih bolesnika pogoršava tijek MS-a.  

Pušenje

Pušenje igra važnu ulogu u nastanku i tijeku MS-a. Ono povećava rizik od MS-a te pogoršava njegov tijek i potiče njegovu progresiju, dok prestanak pušenja dokazano smanjuje rizik od progresije bolesti. 

Photo,
Infekcije

Znanstvenici su također proučavali ulogu različitih bakterija i virusa u razvoju MS-a. Prema jednoj teoriji o nastanku MS-a, neodgovarajuća reakcija imunosnog sustava razvija se u doticaju sa specifičnim virusom ili bakterijom. Trenutno se znanstvenici usredotočuju prvenstveno na ulogu Epstein-Barrova virusa (EBV), koji pripada mnogobrojnoj obitelji herpesvirusa. EBV uzrokuje bolest koja se zove infektivna mononukleoza, a većina ljudi tu infekciju preboli asimptomatski (bez znakova bolesti). Infekcija EBV-om u nekom trenutku tijekom života česta je pojava, na što ukazuje prisutnost protutijela kod čak 83 - 90% opće populacije. Učestalost takvih protutijela među osobama s MS-om doseže gotovo 100%, ali to ipak ne potvrđuje izravnu vezu između infekcije EBV-om i razvoja MS-a. Istraživanja uloge infekcija u razvoju MS-a još su u tijeku, a osim EBV-a proučavaju se i neki drugi virusi, kao što su citomegalovirus i uzročnik ospica. 

Photo,

Izvori

1. National Multiple Sclerosis Society. What Causes MS. Dostupno na: https://www.nationalmssociety.org/What- Causes-MS. Pristupljeno u travnju 2021. 

2. MS Society. About MS. Dostupno na: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/what-is-ms/causes-of-ms. Pristupljeno u travnju 2021. 

3. O'Gorman C, et al. Modeling genetic susceptibilty of multiple screlosis with family data. Neuroepidemiology. 2013;40(1):1-12